Aardappels koken

Aardappels koken

Aardappels koken is helemaal niet moeilijk, het begint bij het schillen van de aardappels. Schil de aardappels en leg ze daarna gelijk in een pan met koud water (anders verkleuren ze). Grote aardappelen kun je in 4en snijden, anders halveer je de aardappels. Heb je alle aardappels geschild dan was je deze goed onder koud water. Giet daarna vers koud water op de aardappels tot deze net onder staan. Doe wat zout in de pan en de deksel op de pan en zet op het vuur. Breng de aardappels aan de kook en zet ze daarna zacht, zo dat ze zachtjes blijven koken. Kook de aardappels voor ongeveer 20 minuten en controleer of ze gaar zijn. Prik met een vork in de aardappel, gaat dit soepel dan zijn de aardappels gaar.

Hoe lang moeten aardappels koken

Hoe lang aardappels moeten koken hangt van de soort en de grootte van de aardappels af maar gemiddeld is het 20 minuten voor niet te grootte halve aardappels. Prik na 15-20 minuten even met een vork in de aardappel, gaat dit soepel dan is de aardappel gaar, verleng anders te kooktijd nog even en controleer 5 minuten later weer. Sommige soorten zijn eerder gaar dan andere soorten dus regelmatig controleren en je hebt perfect gekookte aardappels.

Aardappelen uit de oven

Aardappelen uit de oven zijn ook erg lekker, bekijk maar eens het recept van Gratin Dauphinois van aardappelen of waag je eens aan zelf friet maken. Ook kun je aardappelen bakken in de oven, denk hierbij aan aardappeltjes met knoflook en rozemarijn uit de oven.

Recept aardappels uit de oven:

  • 600 gram aardappelblokjes 1,5 bij 1,5 cm
  • 1 takje rozemarijn
  • 5 knoflookteentjes geplet
  • olijfolie

Aardappels uit de oven maken

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Neem 600 gram vastkokende aardappelen, schil ze en snijd ze in blokjes van 1,5 bij 1,5 cm. Zet de blokjes aardappel op met water en zout en breng aan de kook. Als de aardappelblokjes koken giet ze dan af op een vergiet
  3. Snijd de rozemarijnblaadjes fijn of maak ze fijn in een vijzel
  4. Neem een ovenschaal, vet deze in, giet de aardappelblokjes erin samenmet de platgeslagen knoflookteentjes, de rozemarijn en een klein scheutje olijfolie en meng goed door
  5. Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 20-25 minuten, schud regelmatig even om

Eet smakelijk

Samenvatting
recipe image
Naam
Aardappel skoken
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Kook tijd
Totale tijd
Gemiddelde rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)