Asperges koken is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe je het het beste kan doen. De tijd van de asperges is weer aangebroken maar hoe kook je nou asperges? Het begint met het kopen van mooie stevige asperges, zorg dat ze er fris en vers uitzien en dat ze niet slap zijn.
Asperges Schillen
Vervolgens is het belangrijk om de asperges goed te schillen. Niks zo erg als draden in je mond als je asperges eet. Asperges kun je het beste schillen met een dunschiller. Pak de asperge bij de kop beet en leg deze plat op het aanrecht of op een snijplank. Zo word de asperge goed ondersteund en breekt niet zo snel bij het schillen.
Schil met je dunschiller van je af, begin bij de kop net onder waar je hem vast heb en schil met een vloeiende beweging naar beneden, herhaal dit helemaal rondom. Wees niet te zuinig met schillen, zorg dat echt overal de schil er goed af is, dit voorkomt straks draden in je mond.
Snij vervolgens als je alle asperges geschild heb het kontje van alle asperges af, ongeveer anderhalve tot 2 cm van het uiteinde afsnijden, deze is stug en houtachtig.
Asperges koken
Leg de asperges vervolgens in een pan waar ze plat in kunnen en giet er een klein laagje koud water op zodat ze net niet helemaal onderstaan. Strooi er wat zout en wat suiker bij en leg er dan een schone natte theedoek op. Zo kun je de asperges met weinig water koken en drogen ze niet uit.
Hoelang asperges koken
Breng de asperges aan de kook en laat 2 a 3 minuutjes doorkoken en zet dan het vuur uit. Laat de asperges afkoelen in hun eigen vocht. Zodra ze afgekoeld zijn zijn ze precies goed en kun je ze voor het opeten nog even heel kort verwarmen. Wil je de asperges direct eten dan moeten de asperges iets langer koken. Kook de asperges dan een minuut of 5, zet het vuur dan uit en laat de asperges dan met de deksel op de pan nog even 10 minuten staan, ze garen dan nog iets door en zo heb je lekkere, niet te zachte asperges. Schep ze vervolgens rustig uit het water op je bord.
Asperges opwarmen
Voor het opwarmen kun je het vocht eerst aan de kook brengen en dan de asperges toevoegen, na een minuut zijn ze dan goed warm zonder dat ze nog verder doorgaren en daardoor te gaar worden.