Bloemkool koken is makkelijk en is ook redelijk snel klaar.
- Maak de bloemkool schoon en was de bloemkoolroosjes in koud water
- Doe de bloemkool dan in een pan en zet net onder water
- Voeg wat zout toe en breng de bloemkool aan de kook
- Prik na 8-10 minuten koken in de roosjes om te zoen of de bloemkool gaar is
- Je moet redelijk makkelijk met een vork in de bloemkool kunnen prikken maar de bloemkool moet niet zo gaar zijn dat deze uit elkaar valt.
Beter en nog gezonder groenten koken, dat kan! Check hier hoe!
Bloemkool schoonmaken
Een hele bloemkool maak je schoon door de bladeren te verwijderen en dan de roodjes van de stam af te snijden. Hoe groter de roosjes hoe langer de kooktijd zal zijn.
Bloemkool blancheren
Bloemkool blancheren doe je meestal als je deze nog wil gaan verwerken in een wokschotel of ovenschotel of als onderdeel van een (Maaltijd) salade bijvoorbeeld .
- Zet een pan met water en wat zout op het vuur en breng aan de kook
- Maak de bloemkool schoon en snijd in de gewenste grootte
- Was de bloemkool roosjes in koud water
- Als het water kookt voeg dan de bloemkoolroosjes toe en kook tot ze beetgaar zijn, dit duurt ongeveer 8-10 minuten
- Zet in de tussentijd een bak met koud water klaar (bij voorkeur ijskoud water dus eventueel wat ijsklontjes toevoegen)
- Prik met een vork in de bloemkool om te zien of deze al goed is. De vork moet redelijk makkelijk in de bloemkool te prikken zijn.
- Schep de bloemkoolroosjes dan uit het kokende water in een bak met (ijs) water
- Nu is de bloemkool klaar om verder te verwerken
Kooktijd bloemkool
De kooktijd van bloemkool is ongeveer 10-12 minuten. Dit is afhankelijk hoe groot je bloemkoolroosjes zijn en of je ze na het koken direct wil eten of nog gaat verwerken in bv een wokgerecht of ovenschotel.
Bloemkool invriezen
Bloemkool invriezen is heel goed mogelijk. Blancheer (zie hierboven) de bloemkool dan heel kort, dus max 2-3 minuten en laat de bloemkoolroosjes dan goed uitlekken. Vries dan de bloemkool in zakjes of bakjes in.