Broccoli koken

Broccoli koken is een fluitje van een cent. Je moet zorgen dat de broccoli niet te lang kookt zodat deze nog lekker “beetgaar” is en zijn mooie groene kleur behoud. Broccoli is echt een groente die door de meeste mensen veel te lang gekookt word zodat deze helemaal uit elkaar valt en vaak ook bruin word. Dit is echt niet nodig. Broccoli is het lekkerste als deze nog een klein beetje een bite heeft “beetgaar” word dat genoemd. Hoe je precies broccoli kookt zal ik hieronder uitleggen.

Broccoli koken


Maak de broccoli schoon door de roosjes van de steel af te snijden en zet een pan water op met wat zout erin. Zodra het water kookt doe je de broccoli erin. Afhankelijk van de grootte van de broccoli roosjes moet je ze ongeveer 5 minuten koken. Wil je de broccoli straks nog wokken of koud in bijvoorbeeld een salade eten zet dan een bak ijskoud water neer zodat je de broccoli na 5 minuten direct in het ijskoude water kan scheppen. Hierdoor “schrikt” de broccoli en stopt het kookproces direct, zo blijft de broccoli mooi groen.

Kook je de broccoli te lang door dan krijg je slappe en zachte broccoli die uit elkaar valt en bruin word, dit is niet lekker en ziet er ook niet aantrekkelijk uit.

Hoelang broccoli koken

Broccoli moet ongeveer 5 minuten koken, dit is afhankelijk van de grootte van de broccoliroosjes en of je wel of niet een stukje van de stronk mee kookt. Prik na een minuut of 4-5 met een vork in het stukje stronk (waar het roosje aan elkaar zit) en als zonder teveel druk de vork erin gaat dan is de broccoli klaar.

Beter en nog gezonder groenten koken, dat kan! Check hier hoe!

Hoe weet ik wanneer de broccoli gaar is

Prik met een vork in het stronkje, het stukje waar de broccoliroosjes aan elkaar zitten, als je zonder al teveel druk hoeft uit te oefenen de vork in kan prikken is deze gaar. Houd desnoods een broccoliroosje kort onder de kraan om af te koelen en proef of de broccoli beetgaar is. Zo niet laat dan een minuutje langer koken.

Broccoli schoonmaken

Je maakt de broccoli schoon door met een mesje de roosjes van de stam af te snijden. De stam kun je wel eten maar dit word meestal niet gedaan. Was de roosjes daarna in ruim koud water en dan kun je de broccli verder koken zoals hierboven beschreven.

Broccoli wokken

Broccoli is ook echt een groente die je heel makkelijk kunt wokken. Snijd dan wat kleinere roosjes van de stam af of snijd de roosjes 1 of 2x door de midden. Zet een pan op met ruim water met at zout en breng aan de kook. Zodra het water kookt voeg je de broccoliroosjes toe en zodra het water weer kookt kook je de broccoli 1 of 2 minuutjes. Giet dan af en schep de broccoli in een bak met ruim koud water, zo blijft de broccoli mooi groen. Laat dan goed uitlekken en de kunt nu de broccoli wokken.

Samenvatting
recipe image
Naam
Broccoli koken
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Kook tijd
Totale tijd
Gemiddelde rating
31star1star1stargraygray Based on 29 Review(s)