Doperwten koken

Gedroogde doperwten koken voor een dikke erwtensoep doe je in 60 minuten. Verse doperwten voor op je bord kook je daarentegen in slechts 5 tot 7 minuten klaar. De voedingswaarde van verse doperwten verschilt niet veel van gedroogde, bevroren of in blik klaargemaakte doperwten. Toch zijn verse doperwten het meeste frisse en sappige van de doperwten.

Boontjes doppen voor erwten

Verse erwten komen uit boontjes. Hieronder wordt kort beschreven hoe je het doppen van de boontjes kan aanpakken. Zorg dat je een grote hoeveelheid boontjes met doperwten erin hebt. Dit komt doordat het nog weleens kan tegenvallen hoeveel erwten er na het doppen van de boontjes overblijven. Pak een boon en snijdt of breek het topje van de boon eraf. Trek de draden uit de naden van de boon en breek de boon open. Rits vervolgens met je vinger het rijtje erwten uit de boon. Het gemakkelijkste is om dit ritsen boven een kommetje te doen aangezien de erwten klein zijn en je ze dan meteen verzameld hebt in het kommetje. Soms rits je een erwt eraf met het stukje waaraan de erwt verbonden zat aan de boon. Dit stukje kun je er met je vinger gemakkelijk afduwen. Herhaal dit voor elke boon totdat je de gewenste hoeveelheid erwten hebt. Spoel de erwten af en ze zijn klaar om ze straks in de pan te doen.

Het koken van doperwten

Zet een pan met water op en breng dit aan de kook. Voeg hier geen zout aan toe maar doe dit, als zout je voorkeur heeft pas na het koken van de doperwten. Voeg de doperwten uit het kommetje aan het kokende water toe. Kook de doperwten dan in 5 tot 7 minuten gaar en proef een erwtje. Bij te lang koken vallen de erwten uit elkaar dus blijf bij de pan aanwezig. Giet het water daarna af en je gekookte doperwten zijn klaar.

Samenvatting
recipe image
Naam
Erwten koken
Gepubliceerd op
Kook tijd
Gemiddelde rating
1.51star1stargraygraygray Based on 4 Review(s)