Eieren pocheren

Wilt u met Pasen iets speciaals en onverwachts op tafel zetten. Een gepocheerd ei is de perfecte manier om naast een heerlijk bereid eitje met uw kookkunsten te schitteren. Mocht u toch op zoek zijn naar het perfecte gekookte eitje, kijk dan hier op onze pagina over gekookte eieren.

Hoe eieren pocheren

Een gepocheerd ei maken is makkelijker dan u zou denken. Wij leggen u uit hoe u gemakkelijk een perfect gepocheerd ei kunt bereiden voor uzelf en/of uw gasten.

Voorbereiding: Leg de eieren in de koelkast en laat deze goed koud worden. Koude eieren zorgen ervoor dat het eiwit dichter bij elkaar blijft tijdens het pocheren. Let er ook op dat de eieren die u gebruikt voor het pocheren zo vers mogelijk zijn, eiwit van oudere eieren trekt sneller slierten in het water.

Stap 1: Vul een pan met een laag water van ongeveer 10 cm. Voeg twee eetlepels azijn toe en breng het geheel zachtjes aan de kook/tegen de kook aan. Let op dat het water niet te hard kookt, dat zorgt ervoor dat het gepocheerde ei niet mooi rond wordt.

Stap 2: Breek een ei in een kommetje of ander klein bakje. Houd het kommetje of bakje vlak boven het kokende water en laat het ei zachtjes in het water glijden.

Stap 3: Laat het ei voor 3-5 minuten koken. Voor een zachtgekookte dooier kiest men hier voor ongeveer 3 minuten en voor een wat meer hardgekookte dooier kiest men hier voor 5 minuten.

Stap 4: Haal het gepocheerde ei voorzichtig uit het kokende water. Dit kunt u doen met een schuimspaan of met twee grote lepels. Doe dit met beleid zodat u de dooier van het ei niet breekt.

Serveertip: Serveer het gepocheerde ei op brood, met avocado, met gerookte zalm of voor de extra speciale feeling in een portobello.

Gepocheerde eieren bewaren

Gepocheerde eieren kunt u tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Doe de eieren in een bak of kom en vul deze af met water. Let er op dat alle eieren zicht onder het water oppervlak bevinden zodat ze niet uitdrogen.

Als u de gepocheerde eieren hierna weer wilt opwarmen kunt u ze kort op een lage stand in de magnetron doen of kort ,voor 1-2 minuutjes, weer in kokend water leggen.

Variatie tip

Eieren kunnen niet alleen in water gepocheerd worden. U kunt hiermee experimenteren voor nieuwe smaken. Enkele heerlijke voorbeelden zijn het pocheren in droge witte wijn, soep of in tomatensaus/sap.

Eet smakelijk!