Je hebt Surinaamse, je hebt Thaise, je hebt paarse en je hebt groene. Lange dunne peulen die wel een meter lang kunnen worden en kouseband genoemd worden. Veel variatie dus bij deze peul en tijd om de kouseband te leren koken. Het lijkt een beetje op een sperzieboon en heeft redelijk wat overeenkomsten in de bereidingstijd en bereiding.
Kouseband wordt vaak geserveerd bij het Surinaamse gerecht roti met aardappelen of met bijvoorbeeld rijst. De kooktijd voor deze peul bedraagt ongeveer 15 minuten.
Kouseband bereiden
Net als bij sperziebonen snij je ook bij kouseband een klein stukje van beide uiteinden af. Nadat je deze hebt afgesneden kun je vervolgens de draden die in de randen van de kouseband zitten van de peul af trekken. Dit zijn lange dunne draden die je wel kunt eten maar die wat taai zijn, waardoor je ze er liever af trekt. Snijdt de kouseband vervolgens in stukjes naar keuze en je bent klaar met de bereiding. Breken van de kousenband kan ook. Probeer het eens allebei en kijk waar je voorkeur naar uit gaat.
Het koken van de kousenband
Zet een volle pan met water op. Voeg hier een snufje zout aan toe en wacht tot het water kookt. Kookt het water eenmaal, voeg dan de kousenband toe aan de pan ruim kokend water. Zet je timer of kookwekker op 15 minuten en wacht tot de kousenband gaar gekookt is. Prik na deze 15 minuten in een afgesneden stuk kousenband, spoel kort af onder de kraan of blaas en proef of de kousenband de gewenste stevigheid heeft. Als dit de eerste keer is dat je kouseband bereidt dan zul je merken dat deze peul een net wat pittiger smaak heeft dan de sperzieboon. Is de peul naar wens, giet dan het water af en serveer de kousenband.
Eet smakelijk.