Linzen koken

Linzen koken is een precies werkje. Gespleten linzen kook je sneller dan hele linzen. Daarnaast heb je verschil tussen de bruine, groene en oranje linzen. De bruine en groene zijn vaak wat harder waardoor je de kooktijd kunt verlengen. Let dus goed op tijdens het koken dat de linzen mooi zacht worden maar niet uit elkaar vallen. De gemiddelde kooktijd voor linzen is tussen de 30 en 45 minuten. Voor een gekookte linzensoep hoef je hier minder op te letten. Vaak wil je dan juist dat de linzen uit elkaar vallen en dat er een dikke massa soep ontstaat.

Linzen bereiden

Kies de hoeveelheid linzen die je nodig hebt en was de linzen goed af. Als je linzen wast kan het nog weleens gebeuren dat het water waarin je de linzen hebt gewassen bruin kleurt. Hieraan kun je zien dat het ook nodig was om de linzen te wassen. Vaak zie je niet dat linzen vies zijn maar dat zijn ze dan wel. Spoel de linzen drie keer af met water totdat het water niet meer troebel en bruin wordt maar helder blijft. Nu zijn de linzen schoon genoeg om ze te gaan koken.

Het koken van linzen

Zet een pan met schoon water op en breng dit aan de kook. Voeg een snufje zout toe. Als het water kookt, kun je vervolgens de linzen aan het water toevoegen. Kook de linzen in ongeveer 30 tot 45 minuten gaar. Linzen zijn gaar wanneer ze zacht zijn maar toch ook hun stevigheid hebben behouden. Oranje linzen vallen van de drie soorten linzen het snelst uit elkaar, kook deze daarom 25 tot 30 minuten en ga na hoe ze er uit zien. Een blokje bouillon toevoegen aan het water kan ook erg lekker zijn bij linzen. Vooral in een salade voegt een kruidige bouillon aan het water veel smaak toe aan de linzen. Giet de linzen af en smakelijk eten.

Samenvatting
recipe image
Naam
Linzen koken
Gepubliceerd op
Kook tijd
Gemiddelde rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)