Maïs koken

Hoe lang moet je maïs koken om hem zacht te krijgen maar geen prut over te houden. Maïs kun je op twee verschillende manieren serveren. De hele maïskolf of stukken hiervan of enkel de korrels van de maïs voor bijvoorbeeld in een salade.

Maïskolf koken

De maïs kook je op dezelfde manier met kolf en al, dus in zijn geheel. Jonge maïskolven kook je in ongeveer 7 minuten gaar. Wat oudere maïskolven kook je in ongeveer 15 minuten gaar. Jonge maïskolven hebben iets kleinere maïskorrels en zijn vaak wat lichter geel van kleur. Oudere kolven bevatten wat grovere maiskorrels en zijn donkerder geel van kleur. Hoe weet je nou of je maïskolf gaar is? Pak voorzichtig met een spatel een van de maïskolven uit de pan en kijk of je een maïskorrel makkelijk met een vork uit de kolf kan wippen. Als dit het geval is, is je maïs klaar.

Maïs voorbereiden om te koken

Als je de maïs met kolf en al in de supermarkt hebt gekocht dan zitten hier vaak nog licht groene bladeren omheen. Verwijder deze bladeren door ze er in de lengte vanaf te trekken. Vervolgens kun je de witte zijdeachtig slierten die rond de kolf zitten op dezelfde manier verwijderen. Was de maïskolven goed en snijd het onderste gedeelte van de kolf af.

Het koken van mais

Zet een grote pan, goedgevuld met water op het vuur. Aangezien je de maïskolven in zijn geheel kookt kun je het beste een grote pan gebruiken waar ze makkelijk in passen en ze in hun geheel onder water komen te liggen of staan. Doe geen zout in het water omdat dit de maïs tijdens het koken niet ten goede komt. Breng het water aan de kook en kook de maïs gaar in 7 tot 15 minuten. Giet het water af. Snijd de kolf eventueel nog in stukjes of haal de maïs er met een vork af en serveer de maïs op de gewenste wijze. Een klontje boter toevoegen maakt het geheel nog lekkerder. Eet smakelijk!

Recepten met Mais

Bekijk ook onze overheerlijke pompoensoep met mais.

Samenvatting
recipe image
Naam
Maïs koken
Gepubliceerd op
Kook tijd
Gemiddelde rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)