Prei koken

Prei koken kan in 8 tot 12 minuten gedaan worden. Omdat de prei veel slinkt tijdens het kookproces hoef je de prei maar half tot driekwart onder water te zetten. De groente behoudt na het kookproces zijn eigen duidelijk smaak. Dit is niet gek want prei is dan ook verwant aan de ui en de knoflook en deze worden toch vaak als smaakmaker gezien.

Het bereiden van prei

Kies een mooie grote stengel prei uit die past bij hoeveel je nodig hebt. Vaak ligt in de supermarkt de gehele stengel, van wortel naar steel naar blad. Dit is leuk om te zien, omdat je groentes niet altijd meer in zijn geheel te zien krijgt.

Was de groente dan goed. Er zit vaak nog zand tussen de bovenste bladeren van de prei en omdat deze zo mooi en strak over elkaar heen gevouwen zitten, kun je je verbazen over hoeveel zand daar nog verstopt in zit. Is het buitenste blad van de prei verkleurd of slap, haal deze dan weg en gebruik de onderliggende bladeren.

Na het wassen van top tot teen snijd je een stukje van de top van de prei af als deze er niet meer goed uit ziet en snijd je de wortels weg. Snijdt niet te ver boven de wortels van de prei omdat de witte steel het meest smaakvolle deel van de prei is. Snijdt de prei in ringen van een halve centimeter en ze kunnen zo de pan in.

Prei en kooktijd

Zet een pan op met water. Dit hoeft niet veel te zijn aangezien de prei niet helemaal onder water hoeft te staan omdat deze nog slinkt. Voeg aan het water een snufje zout toe en voeg de preiringen en het gesneden blad van de prei toe als het water eenmaal kookt. Wacht 8 tot 12 minuten en klaar is je gekookte prei.

Samenvatting
recipe image
Naam
Prei koken
Gepubliceerd op
Kook tijd
Gemiddelde rating
2.51star1star1stargraygray Based on 13 Review(s)

Tags: