Sperziebonen koken

Sperziebonen koken

Sperziebonen koken doe je in een pan met een klein laagje water met wat zout. De kooktijd van sperziebonen is ongeveer 20-25 minuten. Wil je mooie groene sperzieboontjes houden die niet erg verkleuren zet dan je sperziebonen op met kokend water uit de waterkoker. Je kunt de kooktijd dan ook met 5 minuten verkorten.

Hoelang sperziebonen koken

Hoelang je sperziebonen moet koken hangt mede af waar je de sperziebonen voor wil gaan gebruiken, wil je ze koken en dan direct eten (gewoon direct als groente) hou dan 15-20 minuten aan als je de sperziebonen opzet met kokend water. Zet je de bonen op met koud water hou dan 20-25 minuten kooktijd aan.

Wil je de sperziebonen voorkoken om ze straks te gebruiken in bv een roerbak schotel, kook dan de sperziebonen korter, 5 tot 10 minuten en schep ze direct in een bak met koud water. Zo blijven de sperziebonen mooi groen en stopt het garings proces ook direct doordat je de sperziebonen laat “schrikken” in het koude water.

Beter en nog gezonder groenten koken, dat kan! Check hier hoe!

  • Sperziebonen koken: 20-25 minuten
  • Sperziebonen om te roerbakken: 5-10 minuten

 Hoe kook je sperziebonen

  • Begin met de sperziebonen af te halen (van allebei de kanten van de sperziebonen het “steeltje”af te snijden
  • Was de sperziebonen nu goed onder de kraan
  • Zet een pan met wat water en zout op het vuur en breng aan de kook
  • Als het water kookt doe je de sperziebonen erin en laat je de sperziebonen zachtjes koken voor een minuut of 15-20.(zet je de sperziebonen op met koud water en wat zout kook ze dan langer, zo 20-25 minuten) Kijk dan even of ze goed zijn. Laat ze eventueel nog 1 of 2 minuutjes langer koken
  • Giet de sperziebonen dan af en doe ze terug in de pan
  • Breng de sperziebonen nu op smaak met een klontje boter en wat nootmuskaat

Sperziebonen roerbakken

Wil je de sperziebonen roerbakken dan kun je ze op dezelfde manier voorkoken zoals hierboven omschreven. Kook de sperziebonen dan alleen iets korter zodat ze nog een goede bite hebben. Laat de sperziebonen dan na het koken ook “schrikken” in koud water (schep de sperziebonen uit het kokende water in een bak met koud water) zodat het kookproces gestopt word en de sperziebonen niet nog verder doorkoken. Ook houden de sperziebonen dan een mooie groene kleur.

Roerbak vervolgens de sperziebonen voor ongeveer 5 minuten in wat olie met een gesnipperd uitje en voeg op het laatst een scheutje zoete ketjap toe.

Samenvatting
recipe image
Naam
Sperziebonen koken
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Kook tijd
Totale tijd
Gemiddelde rating
2.51star1star1stargraygray Based on 17 Review(s)