Spitskool koken

Spitskool is een heerlijke zachte en sappige koolsoort om te koken. Houd voor spitskool een kooktijd aan van ongeveer 10 minuten. Hierna is de spitskool mooi gaar. Maar voordat je een spitskool kunt koken gaat er een kleine voorbereiding voor af. Want hoe gaat de spitskool in de pan?

Spitskool bereiden en snijden

Kies een mooie spitskool uit en verwijder de buitenste bladeren. Meestal kun je de buitenste bladeren bij alle kolen verwijderen aangezien ze vaak wat beschadigd zijn. Ook kunnen ze droog en slap zijn. Verwijder je de buitenste bladeren, dan blijkt er vaak een stevige mooie kool onder te zitten. Dit geldt ook voor spitskool. Was de spitskool even onder de kraan af. Pak een snijplank en een goed scherp mes en snijd de spitskool op de snijplank in tweeën.
Nu zie je mooi de opbouw van de spitskool. Je ziet een langwerpige driehoekige kern die je vervolgens uit de spitskool snijdt. Als laatste snijd je de spitskool in slierten. Was ze nog even af voordat je ze straks in de pan gooit, zoals bij elke koolsoort kan er nog wat verstopte aarde tussen de koolbladeren zitten. Deze kun je nu mooi van de koolbladeren afspoelen aangezien ze niet meer zo strak tegen elkaar aan gedrukt zitten.

Het koken van spitskool

Pak een pan en vul deze met een klein laagje water van ongeveer 5 centimeter hoog. Je hebt niet veel water nodig om spitskool te koken, dus vandaar het weinige water. Voeg aan dit water een snufje zout toe. Voeg dan de gesneden en gewassen spitskool aan het water en kook de spitskool voor ongeveer 10 minuten. Een paar minuten langer mag ook, dan wordt de spitskool net wat zachter. Giet het water vervolgens uit de pan en serveer de spitskool met eventueel een klontje boter. Eet smakelijk en geniet van deze gezonde zachte kool.

Samenvatting
recipe image
Naam
Spitskool koken
Gepubliceerd op
Kook tijd
Gemiddelde rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)