Spruitjes koken

Spruitjes koken doe je in een pan met een klein laagje water met wat zout. De kooktijd van spruitjes is afhankelijk van de grootte van de spruitjes maar gemiddeld hoef je spruitjes maar 10-12 minuten te koken. Vaak worden spruitjes veel te lang gekookt waardoor je ook de vieze geur krijgt die we allemaal wel kennen denk ik van vroeger. Toen werden spruitjes vaak veel te lang gekookt en daardoor komt de specifieke spuitjes/koollucht die in je hele huis blijft hangen. Het is dus echt niet nodig om spruitjes zo lang te koken, het is juist lekker als ze nog een beetje “beetgaar/knapperig” zijn maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.

Hoelang spruitjes koken

Hoe lang je spruitjes moet koken hangt van de grootte van de spruitjes af en waar je de spruitjes voor wil gebruiken maar dit zijn de gemiddelde kooktijden van spruitjes.

Spruiten koken: 10-12 minuten
Spruiten roerbakken: 5 minuten
Spruitjes stamppot: 10-15 minuten

Beter en nog gezonder groenten koken, dat kan! Check hier hoe!

Hoe kook je spruitjes

  • Begin met de spruitjes schoon te maken. Zitten er aan de buitenkant wat lelijke blaadjes haal die er dan af en snijd een heel klein stukje van het kontje van de spruitjes af
  • Was ze nu goed onder de kraan
  • Doe de spruitjes in een pan met een laagje water zodat ze bijna onder staan en voeg wat zout toe
  • Zet de pan nu op het vuur en breng aan de kook
  • Kook de spruitjes voor 10-12 minuten
  • Giet de spruitjes af en breng op smaak met een klontje boter en wat nootmuskaat

Spruitjes roerbakken

Wil je de spruitjes roerbakken kook dan de spuitjes zoals hierboven aangegeven maar kook ze wel iets korter, ongeveer 5 minuutjes en giet ze dan af en roerbak ze verder in je gerecht. Wil je de spruitjes van te voren al koken om later te roerbakken schep ze na het koken dan direct in koud water, zo garen de spruitjes niet door en houden ze hun mooie kleur.

Spruitjes stamppot

Wil je spruitjes stamppot maken kook dan de spruitjes voor 10-15 minuten en stamp ze door kruimige aardappelen. Breng op smaak met een klontje boter en voeg er wat uitgebakken spekjes bij…eet smakelijk.

Samenvatting
recipe image
Naam
Spruitjes koken
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Kook tijd
Totale tijd
Gemiddelde rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)