Stronkjes witlof koken is niet zo moeilijk. Witlof is een lekkere en veelzijdige groente, de smaak is iets bitter en iedereen kent wel de witlof met ham en kaas uit de oven. Naast witlof koken kun je witlof ook roerbakken, stoven of bakken. Als je witlof gaat koken moet je de witlof eerst schoonmaken.
Witlof schoonmaken
De witlofstronken zijn gesloten dus in principe hoef je de witlof niet te wassen. Je kunt wel een bak met water en wat citroensap nemen en daar de witlof in doen na het schoonmaken en/of snijden. Zo verkleurd de witlof niet.
Snijd van de stronken een heel klein plakje van het kontje af, de kant waar de blaadjes aan elkaar zitten. Snijd ook een stukje van de andere kant af, de gele uiteinden. Deze zijn bitter en het is lekkerder als je daar een puntje vanaf snijd. Dit staat ook mooier bij het inrollen als je witlof ham kaas gaat maken.
Witlof heel koken
Afhankelijk van de dikte van de witlof stronken kun je deze heel laten of in de lengte eenmaal doormidden snijden voor het koken. Zet de witlofstronken met wat water, zout en het sap van een halve citroen op het vuur, breng aan de kook en kook deze tot ze gaar zijn. Dit kun je controleren door er met een vorm in te prikken ter hoogte van de kern van de witlof (waar de blaadjes aan elkaar zitten)
Hoelang witlof koken
Hoelang je witlof moet koken hangt af of je deze heel, gehalveerd of gesneden wil gaan koken. Je kunt de witlofstronken in zijn geheel koken, dan moet je uitgaan van ongeveer 20-25 minuten koken. Halveer je de witlof stronken, ga dan uit van ongeveer 10-12 minuten. Snijd je de witlof in reepjes dan zal het ongeveer 8 minuten nodig hebben.
Beter en nog gezonder groenten koken, een snelkookpan is de ideale oplossing.
Kooktijd witlof
De kooktijd van witlof is dus afhankelijk in welke vorm je de witlof gaat koken.
De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de stronken of dat je gesneden witlof hebt. Ga daarbij uit van de volgende kooktijden:
- Hele witlof stronken: 20-25 minuten
- Halve witlof stronken: 10-12 minuten
- Gesneden witlof: 7-8 minuten
Witlof ham kaas
Witlof ham kaas maak je door stronkjes (hele of halve afhankelijk van de dikte) in te rollen in ham en daaroverheen kaas te laten smelten in de oven.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 8 struikjes witlof
- 8 plakjes ham
- 8 plakjes kaas (of geraspte kaas kan ook)
- ingevette ovenschaal
Witlof ham kaas oven
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de witlof schoon door het kontje eraf te snijden en een stukje van de andere kant, van de gele blaadjes (deze zijn bitter).
- Halveer dikke stronken witlof en zet op met water tot het net onder staat, voeg wat zout en eventueel wat citroensap toe (tegen het verkleuren).
- Breng aan de kook en kook tot de stronkjes witlof gaar zijn, controleer door in het hart van de witlof te prikken met een vork, dit moet redelijk makkelijk gaan.
- Giet de witlof af, laat iets afkoelen en rol nu de ham om de witlofstronkjes.
- Leg in de ingevette ovenschaal en leg op elk witlofstronkje een plak dubbelgevouwen kaas (of als je geraspte kaas heb strooi de kaas over de witlof).
- Zet nu in de oven voor ongeveer 10-12 minuten tot de kaas mooi gesmolten is.
Eet smakelijk!