Wortels koken

Wortels koken, hoe doe je dat nou eigenlijk? Het hangt natuurlijk ten eerste af van de soort wortel wat je wil gaan koken. Een bospeentje of een winterwortel?  Een bospeentje kook je korter dan winterwortel omdat deze natuurlijk een stuk dikker is. Hieronder zal ik uitleg geven bij de verschillende soorten wortel en hoe je die wortels moet koken.Winterwortels worden meestal gebruikt in stamppotten zoals hutspot en bospeen of waspeen gebruik je meestal als je “gewoon”worteltjes eet als groente.

Hoe lang wortels koken

Hoe lang je wortels moet koken hangt af van welke wortels je kookt maar kort gezegd moet je wortels 10-20 minuten koken afhankelijk van de dikte van de worteltjes.
Beter en nog gezonder groenten koken, kook uw wortels met een snelkookpan.

Lees ook: Wortelstamppot: het lekkerste wortel-recept wat je ooit hebt gegeten

Wortels koken Bospeen en Waspeen

Bospeen zijn worteltjes die nog “vuil”zijn, dus niet geschrapt en de worteltjes zitten ook nog aan een bos met het groene loof er nog aan. Om bospeen schoon te maken snijd je eerst het groene loof eraf en dan kun je de bospeen schrappen. Je houd de bospeen dan aan 1 kant vast en schraapt met een mes in een snelle beweging langs de bospeen, van boven tot onderaan. Hierdoor haal je eventueel grond en donkere plekjes in de schil eraf.

Waspeen zijn worteltjes die al schoon zijn, dus zonder groen loof eraan en deze zijn ook al geschrapt. Deze worteltjes hoef je alleen nog maar in stukjes te snijden en dan kun je ze zoals onderstaand koken.

Snijd de schoongemaakte bospeen of waspeen  in stukjes van ongeveer 1 ½ cm en spoel ze schoon onder koud water. Doe de bospeen in een pan en doe er koud water bij totdat de worteltjes net onder staan en voeg er een goede snuf zout aan toe. Breng de worteltjes aan de kook en zet het vuur daarna laag. Kook de worteltjes nu in 10-20 minuten beetgaar. Afhankelijk van de dikte van de worteltjes. Prik er zo nu en dan met een vork in, mocht dit redelijk makkelijk gaan dan zijn de worteltjes gaar. (proef er eventueel even eentje om te zien of ze niet nog te hard zijn).

Giet de worteltjes daarna af en doe er een klontje roomboter bij en een schepje suiker en “glaceer”de worteltjes nu.(de boter met de suiker goed door de worteltjes mengen door de worteltjes zachtjes om te husselen totdat ze overal bedekt zijn met wat boter en suiker). Dan krijgen de worteltjes een mooie glans en dat heet dan glaceren. Strooi er op het eind nog wat gehakte peterselie overheen en je hebt heerlijke traditionele gekookte worteltjes.

Heerlijk wortel-recept

Wortels koken winterpeen

Winterpeen word vooral gebruikt in stamppotten en in stoofschotels maar je kunt ze ook gewoon als losse groente eten. De winterpenen moet je eerst schillen met een dunschiller voordat je ze kunt koken. Snijd ze daarna in stukken, afhankelijk van de dikte kun je ze in plakken snijden van een cm dik maar is de winterpeen erg dik dan zou ik deze eerst in de lengte halveren en dan in halve plakken snijden van ongeveer een cm dik. Daarna gaat het koken van de winterpeen hetzelfde als hierboven beschreven bij de bospeen.

Samenvatting
recipe image
Naam
Wortels koken
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Kook tijd
Totale tijd
Gemiddelde rating
2.51star1star1stargraygray Based on 30 Review(s)