betersnellerkoken

Wortelstamppot: het lekkerste recept wat je ooit hebt gegeten

Wortelstamppot is een oerhollands recept en dat maakt dat we het allemaal kennen. Een goede, maar dan ook echte goede wortelstamppot maken, dat we ga jij ook doen na het lezen van dit recept. Het originele recept gaat terug tot mijn overgrootmoeder, waarbij ik zelf nog een aantal aanpassingen heb gedaan.

Omdat ik van simpel hou, is dit ook een simpel recept voor wortelstamppot met een beperkt aantal ingrediënten.

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 250 gram winterwortelen
  • 2 uien
  • 100 gram boter
  • 400 dl water
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • 200 gram geraspte (jonge) kaas
  • Fijn gehakte peterselie
  • OPTIE: 75 gram gedroogde broodkruim

Bereiden wortelstamppot

1. Schil de aardappelen en wortelen. Snij de wortelen in kleine schijfjes, dat is handiger met stampen. Snipper de ui fijn en doe dit alles in een pan met water. Zorg dat je een grote pan gebruikt, Ook dat is handiger met stampen. Voeg zou naar smaak toe.

2. Kook de wortelen, aardappelen en uien ~ 25-30 minuten

3. Giet het water af, maar vang een klein deel op in een maatbeker of kop. Voeg wat boter toe en begin de boel te stampen

4. Voeg eventueel wat kookvocht toe als het nog te dik is

5. Voeg peper en nootmuskaat toe naar smaak (tip: voor een extra bite, gebruik wat sambal)

6. Strooi de peterselie en kaas er doorheen en roer het goed door

Zo heb je een heerlijke stamppot bereid, maar je kunt hem naar eigen wens uitbreiden. Wat mij betreft een absolute aanrader!

Extra: nog lekkerder

Extra: Doe de wortelstamppot in een ovenschaal en strooi de broodkruim en wat extra geraspte kaas er overheen. Zet dit in de oven en geniet van deze heerlijke stamppot.

Persoonlijk eet ik deze altijd samen met heerlijke worst van de Albert Heijn. Deze kun je ‘ernaast’ eten, maar eventueel ook op de ovenschotel leggen in plakjes voor een leukere presentatie.

Voor nu: eet smakelijk met deze overheerlijke wortelstamppot!

betersnellerkoken