Zelf Patat maken

Zelf patat maken is helemaal niet zo moeilijk als sommige mensen zeggen. Volg gewoon ons recept en maak in een handomdraai de lekkerste patat die u ooit heeft geproefd. Combineer deze zelfgemaakte frieten met een bijpassende zelfgemaakte mayonaise en u wil nooit meer anders!

Voor 4 personen heeft u ongeveer 1-1,5 kg aardappels nodig.

Ingrediënten:

 • Aardappels; (Belangrijk is hierbij om het juiste type aardappel te gebruiken. Geschikte aardappelrassen zijn: Bintje, Première, Sante, Desiree, Agria) Veel supermarkten bieden tegenwoordig speciale friet aardappels aan, deze zijn uiteraard ook gewoon geschikt.
 • Zout

Benodigdheden:

 • Frituurpan of een andere pan om in te frituren
 • Frituurolie
 • Vergiet
 • Keukenpapier

Voorbereidingen patat maken

Om te beginnen moet u een keuze maken of u patat wil met of zonder aardappelschil. Kiest u voor de variant met schil dan moet u de aardappels goed wassen.

In beide gevallen maakt u de aardappel schoon en snijdt u deze in reepjes (de friet). U kunt hierbij zelf kiezen of u grote Vlaamse frieten snijdt of kiest voor de kleinere franse friet.

 1. Snijd de aardappels in de gewenste grootte.
 2. Doe de reepjes aardappel in een grote pan. Bestrooi ruim met zout en zet de patat onder water.
 3. Laat de patat een half uur in het zoute water liggen.
 4. Verwarm de frituurpan voor op een temperatuur van 150-160 graden Celsius. Giet de pan met patatjes af in de vergiet en droog de patat voorzichtig af met wat keukenpapier.
 5. De tijd van het voorbakken van de patat ligt tussen de 4-6 minuten. Hou hierbij 4 minuten aan voor kleine dunne Franse frietjes en 6 minuten voor de dikke Vlaamse frieten.
 6. Laat de frietjes afkoelen en dep de resterende olie eraf met wat keukenpapier.

Afbakken friet

 • Verwarm de frituurpan voor op een temperatuur van 180-190 graden Celcius.
 • Bak de eerder gemaakte patat af voor een minuut of 5. Heeft u dikke Vlaamse frieten gemaakt of houdt u van een lekker knapperig patatje dan kunt u ze uiteraard wat langer in de frituurpan afbakken.
 • Strooi er wat zout over en smullen maar!

Hoe lang moeten patatten koken?

Deze vraag hoor je vaak langskomen. Zoals u echter hierboven kunt lezen is het helemaal niet nodig om patatten voor te koken. Patat is een uitzondering op de regel en wordt niet voorgekookt maar voorgebakken.

Samenvatting
recipe image
Naam
Zelf Patat maken
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Kook tijd
Totale tijd
Gemiddelde rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)