Zelf patat maken is helemaal niet zo moeilijk als sommige mensen zeggen. Volg gewoon ons recept en maak in een handomdraai de lekkerste patat die u ooit heeft geproefd. Combineer deze zelfgemaakte frieten met een bijpassende zelfgemaakte mayonaise en u wil nooit meer anders!
Voor 4 personen heeft u ongeveer 1-1,5 kg aardappels nodig.
Ingrediënten:
- Aardappels; (Belangrijk is hierbij om het juiste type aardappel te gebruiken. Geschikte aardappelrassen zijn: Bintje, Première, Sante, Desiree, Agria) Veel supermarkten bieden tegenwoordig speciale friet aardappels aan, deze zijn uiteraard ook gewoon geschikt.
- Zout
Benodigdheden:
- Frituurpan of een andere pan om in te frituren
- Frituurolie
- Vergiet
- Keukenpapier
Voorbereidingen patat maken
Om te beginnen moet u een keuze maken of u patat wil met of zonder aardappelschil. Kiest u voor de variant met schil dan moet u de aardappels goed wassen.
In beide gevallen maakt u de aardappel schoon en snijdt u deze in reepjes (de friet). U kunt hierbij zelf kiezen of u grote Vlaamse frieten snijdt of kiest voor de kleinere franse friet.
- Snijd de aardappels in de gewenste grootte.
- Doe de reepjes aardappel in een grote pan. Bestrooi ruim met zout en zet de patat onder water.
- Laat de patat een half uur in het zoute water liggen.
- Verwarm de frituurpan voor op een temperatuur van 150-160 graden Celsius. Giet de pan met patatjes af in de vergiet en droog de patat voorzichtig af met wat keukenpapier.
- De tijd van het voorbakken van de patat ligt tussen de 4-6 minuten. Hou hierbij 4 minuten aan voor kleine dunne Franse frietjes en 6 minuten voor de dikke Vlaamse frieten.
- Laat de frietjes afkoelen en dep de resterende olie eraf met wat keukenpapier.
Afbakken friet
- Verwarm de frituurpan voor op een temperatuur van 180-190 graden Celcius.
- Bak de eerder gemaakte patat af voor een minuut of 5. Heeft u dikke Vlaamse frieten gemaakt of houdt u van een lekker knapperig patatje dan kunt u ze uiteraard wat langer in de frituurpan afbakken.
- Strooi er wat zout over en smullen maar!
Hoe lang moeten patatten koken?
Deze vraag hoor je vaak langskomen. Zoals u echter hierboven kunt lezen is het helemaal niet nodig om patatten voor te koken. Patat is een uitzondering op de regel en wordt niet voorgekookt maar voorgebakken.