Zoete aardappel koken

Zoete aardappel of bataat, zoals een zoete aardappel ook wel genoemd word, heeft een zoetere smaak als een gewone aardappel, een beetje een laffe smaak word ook wel gezegd. Zoete aardappelen zijn super gezond, zijn rijk aan mineralen zoals calcium, kalium en foliumzuur en bevatten veel Vitamine A, B6 en C. een zoete aardappel is cholesterol vrij en bevat weinig vetten.

Hoe klaar te maken

Zoete aardappelen koken is makkelijk te doen en verschild niet veel van het koken van een gewone aardappel. Schil de zoete aardappel en halveer deze of snijd in 4en afhankelijk van de grootte van de zoete aardappel. Doe de aardappelen in een pan, zet ze net onder met wat koud water en voeg wat zout toe een het water. Doe een deksel op de pan en breng de aardappelen aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur laag.

Hoelang zoete aardappel koken

Zoete aardappelen moet je ongeveer net zolang koken als normale aardappelen. Afhankelijk van de grootte van de zoete aardappel duurt het plus minus 20 minuten voor de zoete aardappel gaar is. Prik na 20 minuten met een vork in de aardappel, deze moet er zonder al te veel moeite in te prikken zijn, dan is de zoete aardappel gaar, kook anders nog even langer door.
Beter en nog gezonder groenten koken,  een snelkookpan is de ideale oplossing!

Zoete aardappel oven

Zoete aardappel kun je ook heel goed in de oven bereiden. Verwarm de oeven voor op 200 graden. Schil en snijd de zoete aardappelen in blokjes van 2 bij 2 cm. Meng door de blokjes zoete aardappel wat olijfolie (niet teveel), wat zout, beetje paprikapoeder en wat gedroogde tijm en rozemarijn. Hussel door elkaar en leg de zoete aardappelblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven. Bak de aardappelblokjes voor 20-25 minuten tot ze een beetje bruin worden en gaar zijn.

Ook kun je hele zoete aardappelen in de oven gaar maken. Verwarm hiervoor de oeven ook op 200 graden, Snijd de zoete aardappel in de lengte in tot halverwege (Dus vanaf boven naar beneden snijden maar zo dat de aardappel niet doorgesneden word). Prik er met een vork op 4 plekken gaatjes in en zet op de met bakpapier beklede bakplaat.
Zet in de oven en laat staan voor 50min-60 min tot de aardappel gaar is. Controleer naar 50 minuten of de zoete aardappel uit de oven al gaar is.
Haal uit de oven, laat iets afkoelen en bestrooi met wat creme fraiche en wat zout.

Zoete aardappel bakken

Zoete aardappel bakken kun je doen zoals hierboven beschreven, dan bak je de zoete aardappel in de oven. Wil je de zoete aardappel in de pan bakken?
Snijd de zoete aardappel van in niet te grote blokjes, anders worden ze niet gaar (1 bij 1cm). Je kunt de zoete aardappel schillen of laat de schil erom, beiden kan. Was de aardappelen voor het snijden wel even goed!
Zet een koekenpan op het vuur, giet hier wat olijfolie in en laat heet worden. Voeg nu de zoete aardappelblokjes toe en bak op middelhoog vuur tot de aardappelblokjes beginnen te kleuren, zet dan het vuur laag. Laat langzaam verder bakken tot de zoete aardappel gaar is.
Bestrooi met wat zout en eet smakelijk. Lekker met wat zelfgemaakte mayonnaise.

Samenvatting
recipe image
Naam
Zoete aardappel koken
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Kook tijd
Gemiddelde rating
31star1star1stargraygray Based on 10 Review(s)